Brummen - Lubbers Juwelier Optiek, niet alleen de kwaliteit maar ook de Service is Uniek!

Ga naar de inhoud
Brummen
De gemeente Brummen is schitterend gelegen tussen de uitlopers van de Veluwe en de rivier de IJssel. De dorpen Brummen, Eerbeek, Broek, Empe, Hall, Leuvenheim, Oeken, Tonden en Voorstonden behoren tot de gemeente. Kilometers rustige binnenwegen, deels nog onverhard, en vrijliggende fietspaden maken Brummen en omgeving tot een oase voor de fietser en wandelaar.

Karakteristiek voor de gemeente Brummen zijn de vele landhuizen, landgoederen en grote oude villa's. Voorbeelden hiervan zijn: Kasteel Landgoed De Engelenburg, Landgoed Huis te Eerbeek, Spaensweerd, De Rees en Den Bosch. De tuinen van de 17e eeuwse buitenplaats zijn in een aantal weekends in het voorjaar en de zomer voor publiek opengesteld.
De gemeente Brummen heeft nog ruim zestig bouwwerken op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Een tocht langs deze gebouwen is beslist de moeite waard. In het gemeentehuis aan de Engelenburglaan is een gratis vouwblad verkrijgbaar waarin alle monumenten staan beschreven. In het gemeentehuis kunt u bovendien het zilver van de schuttersvereniging 'Het Sint Jansgilde' uit 1611 bezichtigen. Het Gilde organiseert het jaarlijkse vogelschieten op de Vogelwije, aan de weg naar Bronkhorst. Voor de kinderen is een bezoekje aan Dierenpark ‘t Goor aan de Troelstralaan de moeite waard. Voor de golfers is het goed toeven op het landgoed Groot Engelenburg met zijn golfbaan.

De veerpont naar Bronkhorst
Vanuit Brummen kunt u met de auto per veerpont naar Bronkhorst. Het is het kleinste stadje van ons land!. U kunt er onder meer een kaasboerderij, een pottenbakkerij, een edelstenenmuseum en het Dickensmuseum bezoeken. Ook worden in het kapelletje wekelijks exposities gehouden en voorstellingen gegeven.

Geschiedenis
De naam Brummen komt voor het eerst voor in één van de oudste oorkonden over Gelderland en wel anno 794 in de vorm ‘Brimnum’. Het gaat dan om de aanduiding van de plaats (‘in villa que dicitur Brimnum’) waar een bepaalde rechtshandeling wordt verricht, namelijk de schenking van enkele landerijen in Wichmond door graaf Wrachar aan de evangelie-prediker Liudger. ‘Brimnum’ betekent ‘aan de zoom, oever gelegen woonplaats’. De naam Eerbeek komt voor de eerste maal voor in 1046 als aanduiding ‘Erbeke’. De betekenis hiervan is ‘bebouwde grond bij beek’.

Zie ook de website van de gemeente Brummen.


Zie ook Brummens Weekblad ONLINE!

LUBBERS JUWELIER OPTIEK
Ambachtstraat 18 - Brummen | T: 0575-561478
Terug naar de inhoud